nedeľa 23. septembra 2012

Poissonovo rozdelenie a neočakávané deti

Kto si z vás pamätá na Taylorov rozvoj alebo Maclaurinov? Našou úlohou nebude venovať sa týmto pojmom, no dnes musím poukázať na ich dôležitosť a to nie len pri Poissonovom rozdelení, ale celkovo pri akýchkoľvek iných problematikách.
Nám bude postačovať fakt, že:
image
Čo musíme urobiť aby sa daný výraz rovnal 1? Predelíme ho eλ. Dôvod? Predsa súčet pravdepodobností výskytu všetkých možných náhodných javov musí byť rovný 1. Tým pádom, môžeme pravdepodobnosť veličiny {x} vyjadriť takto:
image
Pokračujme momentovou vytvárajúcou funkciou, z ktorej odvodíme strednú hodnotu a rozptyl (parciálna derivácia podľa Z a potom dosadenie Z=0):
image




image




Použitie rozdelenia
Už samotný názov článku naznačuje, že použijem príklad zo života, príklad ktorý v učebniciach nenájdete.  Predstavme si, že vyrábame prezervatívy. Celkom triviálna vec, čo na tom bude vyrobiť kus poväčšine latexovej čiapočky na jedno použitie. No podstata a náklady nespočívajú v samotnom výrobnom procese, ale taktiež v testovaní a vývoji komfortnejších typov.
Existujú rôzne typy testov bezpečnosti kondómov, no všeobecne sa delia na dve skupiny:
Deštruktívne testy – techniky, ktoré testujú výberové vzorky kondómov až pokiaľ sa nezničia, pritom vyhodnocujú rôzne parametre.
Nedeštruktívny test – kondóm ako izolácia pri elektrickom prúde.
Budeme uvažovať nedeštruktívnu metódu testu a povedzme, že podľa štandardov 99,9% vyrobených kondómov musí úspešne absolvovať túto kontrolu pred tým, než si ich kúpite. Naša prevádzka je zatiaľ malá, s kapacitou 10000 kondómov denne. To znamená, že môžeme denne odhadnúť v priemere 10 zle izolovaných kondómov. Ak ich zaznamenáme viac, musíme výrobu pozastaviť a analyzovať výrobný proces spolu s materiálom individuálne.
Naša výroba eviduje v priemere 7 zlých izolantov (kondómov), To znamená, že naše λ=7. Takto si pomocou Excel-u môžeme zostaviť rozdelenie pomocou pravdepodobnostnej a distribučnej funkcie takto:
=POISSON.DIST(počet očakávaných chýb ; priemerný počet chýb ; 0 – separovaná pravdepodobnosť, 1 – kumulovaná pravdepodobnosť)
Výsledok si samozrejme môžete stiahnuť. image





Graficky môžeme toto rozdelenie interpretovať takto:image

Rozdelenie síce na obrázku vyzerá symetricky, obecne tento fakt neplatí pre každé λ. Avšak platí, že čím je λ väčšie, tým je rozdelenie menej šikmé, teda symetrickejšie.
Pokúsme sa sa vrátiť k testu kondómov a analyzujme, s akou pravdepodobnosťou budeme musieť prerušiť výrobu a vykonávať hĺbkovú kontrolu?
Odpoveď:
Hodnoty z nášho testu nesmú byť väčšie ako 10! Pozrime sa na kumulovanú pravdepodobnosť pre hodnotu 10. Potom túto hodnotu odčítame od 1 a máme výsledok:imageJe vidieť, že s pravdepodobnosťou 0,09852 môžeme celkom predpovedať, že naša denná produkcia kondómov nemusí byť dostatočne bezpečná.
Poučenie:
Nejde o to s kým, kde a za akých okolností, ale o to že aj za tak triviálnou antikoncepciou akou sú kondómy stojí fakt, že tie testy nezaručujú 100% bezpečnosť produktu. Takto som sa snažil priblížiť, že aj tak na prvý pohľad  triviálne rozdelenie môže (a ono aj v praxi skutočne má) veľké využitie a existencia firiem v mnohých prípadoch visí na viac-menej na podobnom štatistickom vlásku. Avšak nechcem tým garantovať, že presne takto sa vyhodnocuje kvalita prezervatívov Smiech, no hypoteticky to môže byť podobné – povedzme o niečo zložitejšie! Takže prosím nezľaknite sa a ak sa vám “stane nehoda”, tak pamätajte že nič nie je dokonalé.
Budúcim článkom by sme mali prejsť k spojitým rozdeleniam, takže máte sa na čo tešiť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára